Česká touha Naše sexualita v příbězích a souvislostech - Hana, Vacková (Jan Melvil Publishing, 2026)
Je naše sexualita opravdu naše? Nebo jen odráží příběhy, na kterých jsme vyrostli? Novinářka Hana Vacková pootevírá na základě devatenácti intimních zpovědí dveře do českých ložnic. Díky zasazení do širšího kontextu i komentářům odborníků pochopíte, jak lidskou sexualitu formují psychologické a společenské vlivy - od křesťanské tradice přes sociální sítě až po zpracování traumatu. A jak hluboko pronikají do našich očekávání. Touha nezná hranice ani normy. V hlavě si jich ale stavíme spoustu. ## Kniha vám mimo jiné odhalí: * Žádná "normální" sexualita neexistuje. V pořádku je vše, co probíhá dobrovolně mezi zralými lidmi, kteří nejsou blízcí příbuzní a nikomu nepůsobí újmu. * Sexualita není neměnná vlastnost, ale dynamický systém, který se během života mění vlivem stresu, hormonů i nabytých zkušeností. * Spokojený intimní život není otázkou talentu ani chemie, ale dovedností, které si můžeme osvojit během života. Česká touha není sbírkou pikantních historek. Je citlivou průvodkyní lidskou sexualitou - v celé její složitosti, křehkosti a rozmanitosti. A najdete se v ní i vy. ## O autorce Hana Vacková (* 1981) Jako nezávislá novinářka se věnuje tématům sexuality a sexuologie a usiluje o kultivaci veřejné debaty a sexuální kultury v Česku. Víc než deset let působila v tradičních médiích včetně MF DNES, Hospodářských novin a Ekonom. V roce 2022 založila publicistický projekt SexInteligence.cz (dříve Hledání sexuálního grálu), který propojuje autentické příběhy lidí s komentáři odborníků a přináší komplexní pohled na lidskou sexualitu. O intimitě a vztazích píše otevřeně, s respektem k individuálním rozdílům a s oporou v aktuálních vědeckých výzkumech.
Keywords: Zdraví a životní styl; Partnerské vztahy; Sebepoznání; Vztahy, láska, rodina