Orchestrace jedné denunciace Okolnosti tiskové kampaně proti Jaroslavu Seifertovi a jeho Písni o Viktorce - Maňák, Vratislav (Karolinum, 2025)
V roce 1950 rozpoutal kulturní týdeník Tvorba denunciační kampaň proti Jaroslavu Seifertovi. Impuls k tomu dala básníkova Píseň o Viktorce, za literární argumentací ovšem stály primárně politické motivy. Straničtí funkcionáři chtěli Seiferta umlčet kvůli jeho odmítavému postoji k novému režimu. Spisovatel a literární vědec Vratislav Maňák (FSV UK) případ sleduje na širokém půdorysu literární, mediální a politické historie a jeho prostřednictvím popisuje mechanismy kulturního života, ve kterém nebyla literární kritika partnerkou poezie, ale propagandy a cenzury.
Keywords: Literární věda