Politická geografie Afrického rohu - Doboš, Bohumil (Karolinum, 2025)
Africký roh, region rozdělený mezi Etiopii, Eritreu, Džibutsko, Somaliland a Somálsko, je definován velmi dlouhou historií a rozmanitou kulturou, ale také mnohými bezpečnostními problémy a politickými spory. Jedná se o geostrategicky významnou oblast. Region je zmítán nestabilitou, ale zároveň přímo sousedí s klíčovými námořními trasami. Kniha Politická geografie Afrického rohu jej představuje v kapitolách členěných jak geograficky, tak i tematicky. Širšímu publiku přináší jednotlivé případové studie i obecnější politologické koncepty, které se dají v Africkém rohu studovat. Jedná se o první ucelený česky psaný text věnovaný tomuto regionu.
Keywords: Politologie