Sociální a posudkové lékařství - Čevela, Rostislav, a, kol (Karolinum, 2015)
Učební text Sociální a posudkové lékařství je určen pro základní orientaci v oborech sociálního a posudkového lékařství studentům lékařských fakult a nejen jim. V první části učebnice se autoři zabývají problematikou sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví a v části druhé problematikou posudkového lékařství. V jednotlivých kapitolách je definován pojem "zdraví" - zdraví je podmínkou pro efektivní vývoj společnosti. Uváděny jsou jednotlivé determinanty zdraví (genetické vlohy, faktory zevního prostředí včetně životního stylu a úrovně zdravotní péče). Čtenář je seznámen se základními zásadami a kvalitami našeho zdravotnictví, jsou jasně a stručně definovány poskytované zdravotní služby. Opomenuta nejsou ani témata jako zdravotní péče o mladou generaci, zdravotní a sociální péče o starší generaci a téma stáří stárnutí, téma sociologie rodiny, zdůrazněna je potřeba integrace zdravotních a sociálních služeb. Učebnice uvádí čtenáře do problematiky sociologie, seznamuje s biostatistikou, dotýká se etiky ve zdravotnictví. Důležitou kapitolou je rozsáhlá kapitola o posudkovém lékařství.
Keywords: Gerontologie