Bilirubin a interní choroby Význam pro kliniku a praxi - Vítek, Libor (Grada, 2009)
Cílem předkládané publikace je shrnout současné poznatky v této rychle se rozvíjející oblasti a nastínit další možné klinické konsekvence. Jedná se zejména o vztah bilirubinu k onemocněním podmíněných oxidačním stresem, jako jsou kardiovaskulární nemoci, nádorová či revmatologická onemocnění.Publikace řeší oproti ostatním publikacím na trhu, kterých je minimálně, nový přístup k tematice - neopomíjí moderní poznatky, a ustupuje tedy od tradičního pojetí, zabývá se i interdisciplinárním významem poruch metabolismu bilirubinu, epidemiologií chorob podmíněných oxidačním stresem ve vztahu k hladinám bilirubinu apod.Kniha je určena zejména gastroenterologům, hepatologům, internistům, ale i praktickým lékařům, studentům medicíny i široké odborné veřejnosti.
Keywords: Gastroenterologie, hepatologie; Interna; Metabolizmus, imunita; Teoretické obory