Od trestu k terapii Forenzní psychiatrie v poválečné obnově Evropy - Jakub, Střelec (Karolinum, 2026)
Jak rozuměli odborníci v poválečné Evropě násilí? Kniha zkoumá přístupy psychiatrů a psychologů k násilnému chování a kriminalitě ve třech odlišných společnostech - v komunistickém Československu, západním Německu a Velké Británii v letech 1945-1970. Prostřednictvím rozboru soudně odborného vědění a psychiatrických posudků sleduje, jak se do hodnocení lidského chování a vymezování hranic trestní odpovědnosti promítaly válečné zkušenosti, dobová mentalita, společenské postavení či etnicita. Srovnání napříč železnou oponou odhaluje nejen rozdíly, ale i sdílené naděje vkládané do vědy jako nástroje utváření člověka a společnosti.
Keywords: Psychiatrie, psychoterapie