Člověk v teoretické perspektivě společenských věd - Šubrt, Jiří (Karolinum, 2017)
Jaký obraz člověka nabízejí současné společenské a humanitní vědy? Tato otázka je středobodem zájmu autorského kolektivu, v němž má své zastoupení sociologie, antropologie, filosofie, historiografie, andragogika, psychologie i evoluční biologie. Ač je publikace jako celek svým zaměřením především teoretická, v jednotlivých kapitolách nalezneme množství konkrétních příkladů z reálného světa: od umění a vážení přes čtverylku a hokej až po panenku Barbie či vztah lidí k horám. Kniha ukazuje, že obrazy člověka v různých oborech nejsou zcela nesourodé, ale že naopak umožňují vzájemné obohacení. Nejde o soupeřící "pohledy" na tentýž předmět zájmu, ale spíše o možnost mezi jednotlivými společenskovědními "hrami" svobodně volit - s vědomím toho, že každá z nich má nejen své meze a pravidla, ale i svůj vlastní půvab.
Keywords: Sociologie