Soustředění Jak nalézt klid a jednoduchost v hektické současnosti - Leo, Babauta (Jan Melvil Publishing, 2011)
Informační věk má silné zbraně, obklopuje nás rozptylování takového objemu, které nikdy před tím nebylo tak vysilující, intenzivní a vytrvalé. Stojíme uprostřed bojiště, kde se válčí o naši pozornost, jsme vtaženi do pustošivé vřavy, v níž musíme zpracovávat víc úkolů současně. A co je na tom nejhorší? Jsme na tom celém závislí, zdá se nám to normální, přirozené, jsme přesvědčeni, že to jinak nejde, protože taková už je doba. Přitom řešení je prosté: SOUSTŘEDĚNÍ! Naše schopnost soustředit se nám umožní uplatňovat tvůrčí schopnosti, pracovat efektivně i užít si každého okamžiku. Dovede nás k zjednodušování, k zúžení pozornosti na ty nejzákladnější věci, tedy na ty, na nichž nejvíc záleží. A když už budeme v tom, naučíme se, jak se soustředit i na ostatní věci. Náš vztah ke světu tak projde transformací. Nejde o to, že "méně je více", ale že "méně je lépe". Budeme-li se soustředit na menší věci, docílíme vyšší efektivity. To nám umožní méně pracovat, a tím pádem budeme mít více volného času na to, co je pro nás důležité. Soustředění. Odpojení. Menší věci. Méně. Jednoduchost. To jsou pojmy, o kterých budeme hovořit a které nám zajistí, aby do všech částí našeho života pronikalo to dobré.
Keywords: Mindfulness