Společnost nevolnosti Eseje z pozdější doby - Bělohradský, Václav (Karolinum, 2025)
Kniha představuje sbírku esejů známého autora, který se skrze různé literární formy (rozhovory, novinové eseje, úvahy) zamýšlí nad problémy moderní společnosti. Všímá si soudobých tendencí a trendů společnosti a upozorňuje na problémy, z nichž stěžejní vidí v tendenci vymezovat se ze světa jako společného, sdíleného prostoru a ve snaze uzavírat se do soukromých subsvětů. Jednotlivé eseje ukazují, jak se tento separační trend promítá do všech oblastí lidského života. Většina esejů zde uveřejněných vyšla ve zkrácené verzi v desetiletí 1997-2007 v Salonu, literární příloze čtvrtečního Práva. Rozhovor s Jiřím Rulfem vyšel v týdeníku Reflex, rozhovor s Barborou Osvaldovou v časopise Xantypa, esej Pohlaví rozumu ve sborníku Nové čtení světa I., který vydala Marie Chřibková. Úvahy tu vycházejí v přepracované a úplnější formě než v Salonu, kde bylo nutné je z technických důvodů zkracovat či různě upravovat. Pro druhé vydání této úspěšné knihy (2009) autor mnohé eseje znovu přepracoval. Každé další vydání autor opatřil novým textem "Místo úvodu‟ a díky tomu se v nejnovějším vydání může čtenář seznámit s autorovými reflexemi od prvního vydání v roce 2007 do současnosti.
Keywords: Sociologie