Odběry orgánů k transplantaci / Odbery orgánov na transplantácie - Baláž, Peter, a, kol (Karolinum, 2012)
Kniha je první ucelenou publikací v České i Slovenské republice, která se zabývá odběry orgánů a tkání pro účely transplantace. Tvoří ji dvacet samostatných kapitol, probírajících postupně celou problematiku odběrů: od právních norem potřebných pro diagnostiku potvrzení smrti dárce orgánu přes detailně popsanou péči o dárce a samotné technické provedení odběru až po přípravu odebraných orgánů a tkání k transplantaci. Publikace je bohatě ilustrována přehlednými schematickými náčrty s detailními popisy jednotlivých fází odběru; nechybí ani popis jednání s příbuznými dárce orgánu a detailní rozbor psychologických aspektů této choulostivé komunikace.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie