Hnutí Grálu Příběh nového náboženství - Vojtíšek, Zdeněk (Karolinum, 2025)
Kniha sleduje vznik, vývoj a současný stav jednoho z relativně úspěšných nových náboženství 20. století: byť příslušníků tohoto hnutí asi není o mnoho více než 50 tisíc, nalezneme je téměř po celém světě, jak tvoří okrajovou, ale originální a životaschopnou náboženskou menšinu. Hnutí Grálu poskytuje nejen podrobný popis nauky hnutí a jeho náboženské praxe, ale sleduje i vývoj společenství těch, kdo hnutí tvoří. Zasazuje formaci i působení zakladatele a vznik jeho základního spisu do literárního, kulturního a náboženského kontextu německé společnosti na přelomu 19. a 20. století. Sleduje také konflikty, které nové náboženské hnutí v německé meziválečné a poválečné společnosti prožívalo. Pojednána je i misie hnutí, která vedla k jeho rozšíření do mnoha různých zemí. Z nich je zvláštní pozornost věnována Československu (a Česku) jako oblasti, kde tato misie byla mimořádně úspěšná.
Keywords: Religionistika