Důchodová reforma - Loužek, Marek (Karolinum, 2014)
Mělo by být zajištění ve stáří soukromým, nebo veřejným zájmem? Je výhodnější spíše průběžný, nebo fondový důchodový systém? Mělo by být spoření do penzijních fondů dobrovolné, nebo povinné? Jak obstojí český důchodový systém v mezinárodním srovnání? Je česká důchodová reforma prováděná po roce 2010 správná? Je stárnutí populace tragédií, nebo příležitostí? Tyto zásadní otázky nastoluje monografie "Důchodová reforma". Studie se skládá ze čtyř kapitol. První kapitola nastiňuje ekonomické zákonitosti důchodového systému. Druhá kapitola zkoumá důchodovou reformu v mezinárodním srovnání - důchodové systémy v pěti evropských zemích. Třetí kapitola zkoumá důchodovou reformu v České republice po roce 2010. Čtvrtá kapitola klade otázku, zda je stárnutí populace tragédie, nebo příležitost.
Keywords: Právo