Lotyšská kultura a Jednota bratrská České kontexty lotyšských kulturních tradic v 17.-20. století - Štoll, Pavel (Karolinum, 2013)
Monografie přináší nové pohledy na souvislosti lotyšské a české literatury a kultury a rozšiřuje poznatky o působení naší náboženské reformace v Pobaltí, zejména v Lotyšsku. Autor nejprve shrnuje základní historická fakta o Pobaltí, typologicky je srovnává s českou situací a jádro práce poté strukturuje podle Komenského programu nápravy "moudrosti mysli", "zbožnosti srdce" a "životního klidu". První část je věnována zvláště působení Komenského pedagogického díla a jeho paralelám v Lotyšsku, druhá a třetí část se zabývá lotyšskou literaturou související s ochranovským hnutím a jejími českými kontexty. Za příznačný svorník s českou kulturou je považován sociální, národní a politický aspekt lotyšské "kultury srdce", do jejíchž základů byl uložen také odkaz Husa a husitství, Komenského a českobratrství.
Keywords: Dějiny