Nexus Stručná historie informačních sítí od doby kamenné po AI - Yuval, Noah, Harari (Jan Melvil Publishing, 2025)
Nejčtenější historik současnosti zkoumá, jak informační toky utvářely svět: od doby kamenné přes kanonizaci Bible, hony na čarodějnice, stalinismus a nacismus až po aktuální vzestup populismu a AI. Harari ukazuje, že lidstvo získalo obrovskou moc prostřednictvím budování rozsáhlých informačních sítí. Vysvětluje, jak je různé společnosti a politické systémy využívaly k dosažení svých cílů i upevnění pořádku. A proč je dnešní informační revoluce radikálně odlišná - a mnohem nebezpečnější - než všechny předešlé. Jaké volby staví před lidstvo existenciální riziko v podobě neúnavné, ale chybující AI?
Keywords: Společenské vědy, historie; Počítače a komunikace