The Country House Revisited Variations on a Theme from Forster to Hollinghurst - Topolovská, Tereza (Karolinum, 2017)
Název v češtině: Variace na téma venkovské sídlo v britské literatuře od Forstera po Hollinghursta Monografie se věnuje literatuře spojené s anglickým venkovským sídlem, a to zejména dílům autorů 20. a 21. století, jako jsou E. M. Forster, Evelyn Waugh, Iris Murdoch, Alan Hollinghurst a Sarah Waters. Venkovské sídlo je nahlíženo v širším společenském a kulturním kontextu, včetně soudobého vývoje architektury. Šíře a rozmanitost literárních obrazů odráží rozrůznění fyzické podoby venkovského sídla a dovoluje zahrnout jak jeho menší varianty, tak i pozůstatky vznosných paláců na pokraji zničení. Interpretace v rámci soudobé prózy, architektury a poetiky prostoru umožňuje venkovskému sídlu, vzhledem k jeho výjimečným evokačním a soustředivým vlastnostem, akcentovat různé podoby bydlení. Následkem toho mohou být literární ztvárnění současně chápána jako předobrazy i odrazy soudobého žití.
Keywords: Literární věda