Ekonomie, ekologie, veřejná politika, eudaimonia. Lidské hodnoty a problémy rozvoje civilizace Připomínka dvaceti šesti let studentské ceny Josefa Vavrouška na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy - Potůček, Martin (Karolinum, 2022)
Fakulta sociálních věd UK ustavila v roce 1995 Cenu Josefa Vavrouška, "Lidské hodnoty a problémy rozvoje civilizace". O cenu se do roku 2021 ucházelo 407 autorů studentských prací. Publikace přináší nejen dokumentaci prací a jejich ocenění, ale také zamyšlení nad vědními disciplínami, do jejichž rámce náležejí. Reflektuje stav teoretické ekonomie, jejíž paradigma je vystavováno kritice v důsledku negativních dopadů hospodářského rozvoje na přírodu i na sociální vztahy. Dále rozebírá přínos Josefa Vavrouška k rozvoji nové vědní disciplíny - veřejné politiky - a pokračuje zdůrazněním jeho kritiky neudržitelnosti soudobého hodnotového směřování euroamerické civilizace. Nabízí hodnotovou proměnu při chápání toho, kdo je to člověk, co je jeho údělem, posláním a štěstím na Zemi.
Keywords: Přírodní vědy