Sapiens Stručná historie lidstva - Yuval, Noah, Harari (Jan Melvil Publishing, 2025)
Oheň nás vymanil ze zvířecí říše. Zemědělství nás přimělo chtít pořád víc. Peníze nám daly nový smysl života. Věda z nás učinila hrozbu. Proč homo sapiens přežil, zatímco ostatní druhy lidí vymřely? Co rozhodlo o tom, že se z nás staly bytosti schopné měnit klima, upravovat geny a snít o nesmrtelnosti? A proč jsme dnes mnohem mocnější než naši předkové, ale zároveň nejsme o nic šťastnější? Yuval Noah Harari zkoumá procesy, které formovaly naši civilizaci, a odhaluje nečekanou perspektivu: člověk ovládl planetu nikoli díky síle, ale díky schopnosti vyprávět si příběhy a věřit mýtům. Ať už o bozích, národech, penězích, či lidských právech. Vydejte se na fascinující cestu po stopách našeho druhu od jeho prvopočátků až po věk kapitalismu a genetického inženýrství.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historie; Přírodní vědy