Hry, sítě, porno 2.0 Rodičovský průvodce džunglí digitálního dětství a puberty - Michaela, Slussareff (Jan Melvil Publishing, 2026)
## O knize Digitální džungle už nikdy nebude méně divoká. Vaše děti se v ní ale nemusejí ztratit. Rodičovství je těžké - a to digitální obzvlášť. Virtuální svět se mění rychleji než kdy dřív a zahlcují jej krátká videa, čím dál návykovější hry, sofistikovanější algoritmy i online formy vztahů. Jak přesně to ovlivňuje život našich dětí? A můžeme to změnit? Michaela Slussareff vás seznámí s aktuálními vědeckými poznatky o vlivu digitálních technologií na děti i dospívající a pomůže vám je převést do každodenní rodičovské praxe. Jak společně komunikovat, nastavovat férová pravidla i rozpoznat, kdy se z běžného používání stává problém. ## V knize se mimo jiné dozvíte - Výzkumy z celého světa se shodují v tom, že děti do dvou let by vůbec neměly sledovat obrazovky. - Krátká videa zásadně mění nejen schopnost udržet pozornost a učit se, ale ovlivňují samotné myšlení. - Děti musíme připravit na to, že je mnohem obtížnější se pornografii na internetu vyhnout než ji vyhledat. - Vztahy s umělou inteligencí a virtuálními společníky už nejsou sci-fi a některým dětem nahrazují ty skutečné. - Pouhé zákazy a kontrola nefungují a nikdy nebudou - klíčem je přístup založený na otevřenosti, důvěře a dialogu. Staňte se spolehlivým průvodcem svých dětí a pomozte jim na cestě k digitální odolnosti. ## O autorovi Michaela Slussareff (* 1984) Zabývá se dopadem digitálních technologií na vývoj, psychiku a zdraví dětí a dospívajících. Je socioložkou, teoretičkou médií a dlouhodobě působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Spoluzaložila Slow Tech Institute a iniciativu Digitální zdraví dětí, které podporují zdravé používání technologií v rodinách, školách i zdravotnické praxi. Přednáší rodičům, pedagogům a odborníkům a v médiích popularizuje aktuální vědecké poznatky o digitálním dětství. Původní vydání její knihy Hry, sítě, porno patří k nejcitovanějším českým titulům o digitálním rodičovství. Nová témata v rozšířeném vydání nejsou jen odpovědí na módní trendy, ale na realitu rodin dětí a dospívajících v roce 2026. V knize i ve své práci obecně Michaela klade důraz na evidence-besed přístup, srozumitelnost a praktickou využitelnost v každodenním životě. Kromě svého muže a dětí miluje jógu, hory, les a nakládaný hermelín.
Keywords: Psychologie pro každého; Komunikace; Vztahy, láska, rodina