Fylogeneze lidské lokomoce - Kračmar, Bronislav, a, kol (Karolinum, 2016)
Monografie se zabývá vývojovými aspekty pohybu současného člověka v okolním prostředí. Odkazuje k základům pohybu suchozemských obratlovců, kteří před 360 miliony lety kolonizovali souš planety. Kniha je postavena na řadě kvalifikačních objektivizačních studií a obsahuje dosažitelnou relevantní odbornou literaturou z oborů kineziologie, fyzioterapie, paleontologické antropologie, biologie, neurologie a sportu. Úmyslně není zmíněn aspekt psychologický, který by rozměr díla neúměrně rozšířil. Principy fylogeneze lokomoce obratlovců ovlivňují náš každodenní život. Předkládaná publikace by měla sloužit k iniciaci odborné diskuse v této oblasti a jako zdroj poznatků pro studenty věd o sportu, fyzioterapie a antropologie. Kniha se snaží osvětlit některé obecně platné principy lidské lokomoce a může se tak stát zdrojem inspirace pro cvičitele, trenéry, sportovce, ale i pro další zájemce z řad laické veřejnosti.
Keywords: Přírodní vědy