Motivační prvky při práci se seniory - Klevetová, Dana (Grada, 2008)
Jedinečnost této publikace spočívá v uceleném pohledu na problémy, které přicházejí s přibývajícím věkem. Holistický pohled je průvodcem celé knihy. Jak praktické rady, tak i řešení etických problémů, jimž se autorky věnují, mohou být pomocníky pro ošetřující personál ve zdravotnické i sociální sféře.Kniha si klade za cíl najít různorodé motivace u jedinců s poruchami mobility, kognitivních funkcí a vhodné metody objevení skrytých vnitřních sil, které jsou nezbytné k udržení kvality života. Velká pozornost je věnována umění profesionální komunikace se seniory. Nechybí ani zhodnocení současné seniorské problematiky z psychosociálního pohledu a hledání možných cest k přijetí změn ve stáří.Autorky připomněly i význam rodiny z historického i moderního pohledu a její vliv na život a péči o seniora. V příloze nabídly řadu testů, které zlepšují hodnocení stávající situace seniora a umožňují lépe sestavit individuální plán péče nebo nasměrovat její zaměření.
Keywords: Sociálně zdravotnický pracovník; Ošetřovatelství - klinické obory