Vzkvétání Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody - Martin, Seligman (Jan Melvil Publishing, 2014)
Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody Kniha Vzkvétání - Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody navazuje na přelomové práce Dr. Martina Seligmana v oblasti optimismu, motivace a lidského charakteru a ukazuje nám, jak ze svého života získat co nejvíce: odhaluje vzrušující novou teorii o tom, co tvoří "dobrý život" - pro jednotlivce, pro komunity a pro celé národy. Ve fascinující kombinaci vědeckých poznatků a praxe vystihuje kniha Vzkvétání skvěle záměr i obsah pozitivní psychologie. Štěstí samotné, přestože je důležitou součástí osobní pohody, nedává životu člověka úplný a pravý smysl. Seligman nyní klade otázku: Co je tím, co vám umožňuje kultivovat svá nadání, vytvářet hlubší a trvalejší vztahy s ostatními lidmi, cítit radost a smysluplně přispívat světu? Neboli: co je tím, díky čemu můžete prospívat? Do centra zájmu se dostává osobní pohoda (well-being), přičemž štěstí (happiness) neboli pozitivní emoce se stávají jedním z pěti pilířů pozitivní psychologie, spolu se zaujetím, pozitivními vztahy, smysluplností a úspěšným výkonem. Těchto pět prvků, pro které se používá akronym PERMA (z anglických termínů Positive Emotions, Engagement, Relationship, Meaning, Accomplishment), představuje permanentní, trvalé stavební kameny plně uspokojivého života.Pomocí interaktivních cvičení mohou čtenáři prozkoumat své vlastní postoje a cíle, a tak Vzkvétání představuje nejen přelomovou knihu v pochopení problematiky štěstí, ale také praktický nástroj k tomu, abychom ze svého života měli co nejvíce.
Keywords: Úspěch a motivace