Korespondence Josefa Zvěřiny a Aleny Falerské (1971-1975) - Šmídová, Lucie (Karolinum, 2020)
Teolog a bývalý politický vězeň Josef Zvěřina (1913-1990) žil na začátku 70. let v Praskolesích, nadále ale psal různé texty, setkával se s přáteli a pastoračně působil daleko za hranicemi venkovské farnosti, kam byl po roce 1970 po vyhazovu z bohoslovecké fakulty státními úřady "uklizen". Korespondence, kterou v těch letech vedl s Alenou Falerskou (1930-2003), svědčí jak o chuti diskutovat o duchovních otázkách otevřeně, s humorem a do hloubky, tak především o tom, co pro Zvěřinu znamenalo uplatňovat myšlenky Druhého vatikánského koncilu, ba jimi skutečně žít.
Keywords: Religionistika