Mluvnice galicijštiny - Zavadil, Bohumil (Karolinum, 2025)
Mluvnice dlouholetého profesora FF UK Bohumila Zavadila završuje sérii jeho gramatik jazyků současného Španělska postupně vydaných v Nakladatelství Karolinum (Mluvnice současné španělštiny. Lingvisticky interpretační přístup, s Petrem Čermákem, 2010; Baskičtina. Lingvistická interpretace, 2010; a Mluvnice katalánštiny, 2020). Autor předkládá detailní analýzu jazykového systému galicijštiny, vycházející z funkčně strukturního přístupu. Pozornost je postupně věnována fonologickému, morfologickému a syntaktickému plánu jazyka. Autor ve svém výkladu důsledně přihlíží k normě/standardu i k úzu.
Keywords: Lingvistika