Bádání o mystice a teokracii v komparativním pohledu Úskalí teoretických východisek ve studiu židovství - Lisý, Štěpán (Karolinum, 2025)
Karl R. Popper a Thomas S. Kuhn ukázali, že vědci mají tendenci vyhledávat taková fakta, která potvrzují správnost jejich hypotéz. Tato kniha zkoumá, s jakými předpoklady přistupují k předmětu svého bádání odborníci na judaismus, jakým způsobem sbírají fakta a jak je interpretují. Na základě rozboru názorů na mystické spojení člověka s Bohem a židovskou teokracii dospívá k závěru, že soudy současných badatelů jsou do značné míry určovány teologickými východisky.
Keywords: Religionistika