Computerized Adaptive Testing in Kinanthropology Monte Carlo Simulations Using the Physical Self-Description Questionnaire - Komarc, Martin (Karolinum, 2019)
Cílem této publikace je představení stále populárnější metody počítačového adaptivního testování (CAT) v oblasti kinantropologie. Přizpůsobením testu úrovni jednotlivých respondentů nabízí CAT řadu teoretických a metodologických výhod, které mohou výrazně ovlivnit testování teoretických konstruktů. První část monografie se věnuje historickým, teoretických a koncepčním základům CAT včetně popisu Teorie odpovědi na položku (IRT). Praktická aplikace CAT je posléze ve druhé části hodnocena pomocí Monte-Carlo simulací na příkladu Physical Self-Description Questionnaire - nástroje, který je široce používán k hodnocení tělesného sebepojetí v oblasti psychologie a psychologie sportu.
Keywords: Ostatní lékařské obory