Psychiatry and Pedopsychiatry - Hosák, Ladislav (Karolinum, 2017)
Učebnice Psychiatrie a pedopsychiatrie přehledným způsobem zachycuje obor psychiatrie v celé jeho šíři. Na rozdíl od jiných učebnic podrobně zpracovává pedopsychiatrii, což je velmi důležité v kontextu osamostatnění této specializace v České republice. Publikace systematicky probírá jednotlivé duševní poruchy z hlediska jejich klinického obrazu, epidemiologie, etiopatogeneze, vyšetřovacích metod, průběhu a léčby. K zajímavým tématům, která nebývají do učebních textů zařazována, a přitom jsou pro klinickou praxi i přehled studentů nezbytná, patří například: • psychiatrická problematika somatických onemocnění a konziliární psychiatrie, • resocializace a komunitní péče, • organizace oboru s návrhem potřebné reformy, • urgentní stavy v psychiatrii. Významným prvkem učebního textu je kapitola o organizaci psychiatrické péče v České republice v současnosti a o připravovaných změnách. Léčba duševně nemocných by se měla z velkých psychiatrických nemocnic, často značně vzdálených bydlišti pacientů, stále více přesouvat do jejich přirozeného životního a společenského prostředí. Stejně tak autoři podrobně rozpracovali kapitolu o jednotlivých způsobech psychoterapie, která se někdy v klinické praxi obtížně prosazuje proti rychlé a levné farmakoterapii.
Keywords: Psychiatrie, psychoterapie