Abused, Battered, or Stalked: Violence in Intimate Partner Relations Gendered - Buriánek, Jiří (Karolinum, 2016)
Monografie analyzuje data z projektu "Intimate partner violence: follow-up research to IVAWS 2003" v kontextu teorií genderové (a)symetrie. Nabízí srovnání dvou reprezentativních podsouborů mužů a žen dotazovaných v letech 2012 a 2013. Kniha uvádí základní prevalence výskytu v oblasti fyzického násilí i psychologického zneužívání, zabývá se podmínkami jeho vzniku a důsledky pro oběti. Přináší též data o stalkingu jakožto relativně novém fenoménu v transformující se společnosti.
Keywords: Sociologie