Exile in London The Experience of Czechoslovakia and the Other Occupied Nations, 1939-1945 - Smetana, Vít (Karolinum, 2018)
Během druhé světové války se stal Londýn nejen terčem německých náletů a cílem pro tisíce uprchlíků z kontinentu, ale proměnil se též v útočiště řady politických reprezentací z kontinentální Evropy. Tato kniha přináší příspěvky renomovaných historiků z devíti zemí - Británie, Německa, Nizozemska, Belgie, Polska, Ruska, Slovinska, Slovenska a České republiky. Soustředí se na život v exilu, jak jej prožívaly vlády Československa a dalších zemí, pro něž se britská metropole stala na několik let novým domovem. Na základě výsledků intenzivního archivního výzkumu kniha nově interpretuje společné znaky i rozdíly v původu a struktuře jednotlivých exilových vlád. Nastiňuje, v jaké míře byly schopny ovlivňovat klíčová diplomatická jednání velmocí či nabídnout pro spojenecké válečné úsilí efektivní vojenskou pomoc včetně strategických komodit či moderních zbraní, jakou válečnou propagandu rozvíjely a jak se v zahraničí připravovaly na budoucí řešení otázky národnostních menšin či naléhavých sociálních a hospodářských problémů po osvobození svých zemí.
Keywords: Dějiny