Základy dětského lékařství - Stožický, František (Karolinum, 2016)
Dětské lékařství, stejně jako ostatní medicínské obory, se neustále mění v důsledku nových teoretických poznatků i praktických zkušeností. Navíc se vyznačuje řadou charakteristik, které ho od ostatních klinických oborů zřetelně odlišují. Jako příklad lze uvést růst a vývoj dítěte, které nejenže zřetelně odlišují dítě od dospělého, ale ovlivňují významně vše, co s dítětem souvisí. V průběhu dětství se tak kupříkladu mění "normální" hodnoty nejen většiny laboratorních testů, ale dokonce i základních vitálních funkcí. To vše činí z pediatrie velice obtížný obor. Druhé vydání Základů dětského lékařství poskytuje jak studentům medicíny, tak i lékařům základní informace o etiologii, patofyziologii, symptomatologii, diagnostice, terapii a prevenci nemocí běžně se vyskytujících u dětí, a to tak, jak to vyžaduje současná pediatrická věda. Za tímto účelem byly některé kapitoly učebnice zcela přepracovány a jiné doplněny o nové informace, aby odpovídaly "evidence based medicine" - medicíně založené na důkazech.
Keywords: Pediatrie