Příprava rohovky pro transplantaci - Jirsová, Kateřina (Karolinum, 2013)
V monografii autorka seznamuje čtenáře se základními údaji o vlastnostech a funkci rohovky, uvádí historické milníky přípravy rohovky pro transplantaci, zabývá se legislativou tkáňového bankovnictví i českými specifiky. Podrobně popisuje výběr tkáně pro transplantaci, její přípravu, mikroskopické hodnocení i uchování v hypotermických podmínkách a v tkáňových kulturách. Monografie je doplněna rozsáhlou obrazovou dokumentací, součástí je atlas 122 fotografií ze světelné mikroskopie rohovky, který čtenář může využít jako příručku pro posuzování tkáně k transplantaci. Zahrnuje fotografie jednotlivých vrstev zdravé rohovky, fotografie rohovek hodnocených pro transplantační účely, rohovek před a po uchování v tkáňových kulturách i fotografie patologických explantátů rohovky. Monografie shrnuje současné poznatky v oblasti očního bankovnictví a ukazuje možnosti dalšího vývoje oboru do budoucnosti. Práce může být zajímavá jak pro studenty medicíny se zájmem o oftalmologii, tak pro postgraduální studenty, ale především pro všechny, kteří se chtějí věnovat ať již klinicky, nebo výzkumně transplantaci rohovky.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie