Interakce měnové a fiskální politiky před krizí a po ní Aplikace modelu BVAR v podmínkách české ekonomiky - Řežábek, Pavel (Karolinum, 2019)
Studie bývalého člena bankovní rady České národní banky Pavla Řežábka je pokračováním unikátního výzkumu, který rozšiřuje pohled na vztah měnové a fiskální politiky a navazuje na předchozí práci: Měnová politika a její interakce s politikou fiskální, která byla zaměřena na vysvětlení cílů obou politik a jejich vzájemného působení v období před poslední krizí roku 2008. Následná globální finanční a ekonomická krize svým dopadem a zejména způsobem řešení autoritami vyvolala potřebu dalšího výzkumu. Práce se může stát užitečnou pomůckou pro každého zájemce o makroekonomickou analýzu, především proto, že k získání impulzní odezvy používá bayesovskou statistiku a model typu VAR. Inspirativní jsou i závěrečná doporučení pro tvůrce měnové a fiskální politiky.
Keywords: Finanční trhy a instituce