Vida y obra de Juan Bosch en el contexto de la historia de la República Dominicana Ibero-Americana Supplementum 46 - Opatrný, Josef, (ed.) (Karolinum, 2017)
Španělská monografie je věnována životu a dílu Juana Bosche, výrazné osobnosti dějin nejen Dominikánské republiky, ale i celé Latinské Ameriky. Juan Bosch proslul kvalitou své literární tvorby, v politické oblasti pak jako nesmiřitelný odpůrce Trujillova diktátorského režimu - pro svůj postoj byl nucen trávit léta života v exilu. Ve svých historických textech kritizoval politiku Spojených států vůči státům na území za řekou Rio Grande. Dodnes je v celém tomto regionu uznávanou autoritou. Autoři ve svých příspěvcích současně přinášejí pohled na historii Dominikánské republiky v 19. a 20. století a sledují i vztahy této karibské země se střední Evropou.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy