Já jsem mysl - Trivedi, Deep (Via, 2020)
Deep Trivedi je uznávaným řečníkem a spisovatelem nejen ve své rodné Indii, ale i v mnoha dalších zemích a kulturách. V této knize se mu podařilo poskytnout čtenáři praktické návody a základní principy fungování lidské mysli, a to napříč kulturami a bez ohledu na víru či barvu kůže. Teoretické pasáže střídají zajímavé příběhy z historie, které dovedně ilustrují, co by jinak mohlo být obtížné vstřebat. Kniha totiž útočí na ty nejzakořeněnější stereotypy a myšlenkové vzorce, které v nás leží tak dlouho a tak hluboko, že se jich jen těžko vzdáváme, i když je to pro naše vlastní dobro. Právě proto ale kniha přináší i velmi silné "aha momenty", při kterých se člověk musí jen hořce usmát nad svým marným úsilím vypořádat se se svými životními nesnázemi stále stejnými a neúčinnými postupy. Přívrženci Deepa Trivediho tvrdí, že jeho práce s jazykem a volba slov mají samy o sobě transformační efekt na čtenáře a proces změny nastává již při pouhém čtení textu. Pravdou je, že už jen ten nenápadný posun v myšlení a pozornosti, který po přečtení této knihy nastane, posune váš život novým směrem a dovolí vám zakusit mnohem více štěstí a spokojenosti.
Keywords: Osobní rozvoj a poznání