Sylviini milenci I. - Elizabeth, Gaskellová (Čas, 2026)
Rozsáhlý román Sylviini milenci, jehož první část nyní přinášíme, se vymyká i tak různorodé tvorbě, kterou se může pochlubit Elizabeth Gaskellová. K jeho tvorbě jí pomohla jedna z jejích zálib: ráda cestovala na dovolené. Ty pro ni nesly dvojí užitek: jednak načerpala síly (což vzhledem k soustavné tvorbě a rušnému společenskému životu velmi potřebovala!), jednak ji cesty vybavily inspirací. V listopadu 1859 tak zamířila do severního Yorkshiru, do přímořského města a přístavu Whitby. Ten, kdo toto sídlo zná, jistě uhodne hned na začátku, jak se ve skutečnosti jmenuje románový Monkshaven. Pomůže mu k tomu nejen detailní - a přitom čtivý - popis, ale také události, o nichž se dočítá. Jak celý příběh nakonec vyzní, to Vám zatím neprozradíme. Zopakujeme jen, že se i z jiných důvodů vymyká stylu Elizabeth Gaskellové. Ne že by v ostatních dílech byla nouze o silné ženy; téměř každý titul stojí na ženské osobnosti, která se statečně pere s nepřízní osudu. V Sylvii, která propůjčila své jméno názvu tohoto románu, je přesto ještě něco jiného: vypjatá emocionalita a vášně. Snad i jejich nositelka si je vědoma toho, že by bylo lepší držet je na uzdě, avšak nedokáže to. Zda jí to přinese v konečném důsledku štěstí, nebo zkázu, to si přečtete v dalších částech. Když začala autorka tento epos psát, zbývalo jí pouhých šest let života. A nebyly to - přinejmenším okolnostmi - šťastné roky. Vyčerpání, zhoršující se zdravotní stav, hospodářská recese v Manchesteru, to vše se na spisovatelce nemohlo neprojevit. Tím obdivuhodnější je skutečnost, že dokázala takto rozsáhlé dílo dokončit. Věnovala je svému manželovi. Můžeme tedy předpokládat, že v soukromém životě zažívala šťastné chvíle v rodinném kruhu, když už se její celková situace ubírala k horšímu. Román Sylviini milenci je tudíž výjimečný také z dalšího důvodu: jde o poslední dokončený počin Elizabeth Gaskellové. Věříme však, že toto zdaleka není hlavní důvod, proč jste se do něj začetli. Sylvie i ostatní postavy Vám určitě, stejně jako nám, přirostly k srdci. Z anglického originálu Sylvia´s Lovers přeložila Jana Srbová.
Keywords: Historické romány; Světová klasika