Studijní texty k dějinám farmacie - Dohnal, František (Karolinum, 2014)
Studijní texty k dějinám farmacie jsou výchozím studijním materiálem pro předmět Historie a organizace farmacie. Farmacie je neoddělitelnou součástí zdravotnictví, proto obsahovou součástí textů je charakteristika zdravotnictví, které v každé dějinné etapě ovlivňovalo vývojové peripetie farmacie. Učební text ovšem nemůže zachytit veškeré dějiny farmacie. Je účelově koncipovaným studijním materiálem vzhledem ke struktuře výše uvedeného předmětu. Vedle civilní a světské linie (proudu) farmacie existují a mají svůj dějinný vývoj i farmacie vojenská a církevní lékárenství - je proto oprávněné věnovat jim samostatnou kapitolu v intencích kapitol farmaceutických odvětví. Základy dějin uvedených proudů jsou součástí textů a jsou vhodné jako studijní materiál pro volně volitelný předmět Vybrané kapitoly z dějin farmacie. Dotisk prvního vydání
Keywords: Farmacie, farmakologie