Netradiční způsoby aplikace anestetik Možnosti jejich využití v urgentní medicíně a medicíně katastrof - Málek, Jiří (Karolinum, 2016)
Kniha podává přehled výsledků nazálního, bukálního, konjunktiválního a inhalačního podání ketaminu a etomidátu, opioidů, benzodiazepinů, α2-sympatomimetik, anticholinergních látek a haloperidolu a jejich kombinací především v původních experimentech autorů na zvířatech a tam, kde byl tento způsob již vyzkoušen a publikován, i u člověka. Zvláštní kapitola je věnována intramuskulárnímu podání svalových relaxancií. Monografie je určena všem, kteří mají zájem o nové a zajímavé postupy a jejich zavádění v klinické praxi - zejména v urgentní medicíně a medicíně katastrof.
Keywords: Anesteziologie, resuscitace, emergency