Imunodeficience 2., přepracované a doplněné vydání - Bartůňková, Jiřina (Grada, 2007)
Imunodeficience jsou stavy charakterizované zejména zvýšenou náchylností k infekcím. Kniha je zaměřena na oba aspekty imunodeficiencí (primární i sekundární poruchy imunity) a shrnuje nejnovější poznatky z literatury i vlastní zkušenosti autorky v oblasti diagnostiky a léčby těchto stavů. Druhé vydání zahrnuje podstatné novinky, které se objevily od prvního vydání. Týkají se především problematiky primárních imunodeficiencí. Z klinického hlediska se jedná, tak jako v případě většiny primárních imunodeficiencí, o raritní případy, se kterými se i specialista-imunolog setká za život jen ojediněle. Aby nevznikla disproporce mezi oblastí primárních imunodeficiencí - z klinického hlediska více okrajovou - a sekundárních imunodeficiencí (velmi početnou skupinou pacientů), novinky jsou soustředěny do rozsáhlé tabulky. V oblasti sekundárních imunodeficiencí nedošlo k zásadním ani převratným změnám - kapitoly jsou doplněny o novější citace k uvedené problematice a některé drobné inovace.
Keywords: Ostatní lékařské obory