Lékařská biologie a genetika 1. díl - Otová, Berta, a, kol (Karolinum, 2025)
Učební texty Lékařská biologie a genetika jsou zaměřeny především na genetické problémy, které jsou významné pro studium medicíny; shrnují základní poznatky rozsáhlého a dynamicky se rozvíjejícího oboru lékařské biologie a genetiky. Texty jsou rozděleny do tří dílů. První díl shrnuje základní poznatky mendelovské genetiky a poznatky o vazbě genů a jejich využití pro diagnostiku dědičných chorob a při mapování genomu, seznamuje studenty s pravidly genealogických studií a sumarizuje současné poznatky o mezibuněčné komunikaci, dále je popisován průběh, význam a možné poruchy dělení eukaryotních buněk a nejnovější poznatky o chromosomální výbavě člověka, nových technikách vyšetření karyotypu a vznik široké škály defektů asociovaných s chromosomálními aberacemi.
Keywords: Přírodní vědy