Nacistická germanizační a osídlovací politika v Protektorátu Čechy a Morava - Hořejš, Miloš (Karolinum, 2023)
Miloš Hořejš se v návaznosti na práce Jitky Balcarové a Barbory Štolleové zabývá pozemkovou a osídlovací politikou na území Protektorátu Čechy a Morava, na kterou nahlíží jako na nedílnou součást jednotné nacistické germanizační politiky, uplatňované v širším prostoru Německé říše. Přináší nový pohled na osídlovací politiku a mechanismy jejího fungování na vyšších i nižších stupních v rámci řízení osídlovacího procesu po strukturální a organizační linii, a přispívá tak k dokumentaci a objasnění celkových cílů nacistické okupační moci, jejíž germanizační plány měly mít dalekosáhlé důsledky nejen pro dané teritorium, ale i pro český národ jako takový.
Keywords: Dějiny