Jak vzniká počasí - Kopáček, Jaroslav (Karolinum, 2025)
Třetí, aktualizované vydání úspěšné publikace Jaroslava Kopáčka, Jana Bednáře a Michala Žáka (Karolinum, 2005; 2. vyd. 2019) seznamuje čtenáře s atmosférickými úkazy a jevy, které ovlivňují počasí a objevují se v souvislosti s jeho výraznými až extrémními projevy. Čtenář se dozví o elektrických výbojích v atmosféře, formování oblačné elektřiny, o blescích, struktuře bouřkových oblaků, vzniku krupobití, tromb, tornád a dalších souvisejících úkazech. Autoři dále probírají klimatickou změnu či problematiku skleníkového efektu zemské atmosféry. Oproti druhému vydání je rozsáhle aktualizovaná především závěrečná kapitola, která se věnuje prezentaci meteorologických informací v současných sdělovacích prostředcích, kde v oblasti digitálních technologií a na sociálních sítích dochází k rychlému inovativnímu vývoji. Dále je nově zařazen výklad několika dnes frekventovaně užívaných pojmů, jako jsou např. polární cirkulační buňka, polární cyklony, medikán či Schumannova rezonance. Výklad doprovází více než 50 ilustrací.
Keywords: Přírodní vědy