Pracujeme s programem R - Makovička, Jiří (Karolinum, 2025)
Text je studijní pomůckou pro předměty využívající při výuce program R (statistika, metody vyhodnocování experimentálních dat). Vysvětluje základy práce v programu a popisuje jeho důležité datové struktury (vektory, matice, datasety, seznamy). Zabývá se však i programováním v jazyce R. Neaplikuje však program R v běžné statistice, ale získané znalosti používá při programování základních metod numerické matematiky, jako je numerické derivování a integrování, řešení rovnic typu f(x) = 0 a řešení obyčejných diferenciálních rovnic 1. řádu často používaných v přírodních vědách. Tyto metody jsou naprogramovány v jazyce R a potom jsou uvedeny funkce z knihovny R, které úlohu řeší. Poslední kapitoly se zabývají lineární a nelineární regresí v programu R. Výklad je doplněn celou řadou řešených příkladů prakticky osvětlujících probíranou látku. Za zmínku stojí příklady z oblasti použití regresních metod, kde se čtenář seznámí se statistickým vyhodnocováním základních regresních úloh.
Keywords: Přírodní vědy