Mluvnice katalánštiny - Zavadil, Bohumil (Karolinum, 2020)
Učebnice obsahuje popis katalánské mluvnice doplněný snahou o strukturálně funkční interpretaci slovních druhů a jejich gramatických kategorií. Pozornost je věnována fonetice a fonologii současné katalánštiny, pravopisu, morfologické paradigmatice (zejména verbální), syntaxi a charakteristice dialektálních variant. Autor předkládá čtenářům normu současné spisovné katalánštiny a podává základy strukturálně funkční interpretace jazyka. V závěrečné části knihy je obsažena charakteristika dialektálních variant s textovými ukázkami a stručná charakteristika sociolingvistické situace katalánštiny mezi jazyky dnešního Španělska.
Keywords: Lingvistika