Elementálové - McDowell, Michael (Fobos, 2021)
Po bizarním a znepokojivém incidentu na pohřbu matriarchy Marian Savageové se McCrayovi i Savageovi těší na poklidné, odpočinkové léto v alabamském Beldamu při pobřeží Zálivu, kde se na pláži z třpytivě bílého písku tyčí tři viktoriánské domy. Dva z nich jsou obyvatelné, ale třetí leží pohřbený pod obrovskou písečnou dunou. Ačkoliv v něm celá desetiletí nikdo nepřebýval, nelze říci, že by dům byl prázdný. V jeho útrobách číhá něco smrtícího. Něco, co děsí Dauphina Savage i Lukera McCraye od doby, kdy byli děti, a stále je to pronásleduje ve snech. Jde o něco strašlivého, co má dost možná na svědomí nevysvětlitelná úmrtí, k nimž v Beldamu došlo v minulých letech - a nyní je to připraveno znovu udeřit. Román Elementálové (1981) Michaela McDowella, unikátní duchařský příběh o strašidelném domě, je jednou z nejlepších knih vydaných během zlatého věku hororů v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. McDowell, známý především pro své scénáře k filmům Tima Burtona, Beetlejuice a Ukradené Vánoce (také pod názvem Noční můra před Vánocemi), je v současné době doceňován jako jeden z nejlepších autorů moderního hororu a mistr jižanské gotické literatury.
Keywords: Horory