Christologie a soteriologie Matthiase Josepha Scheebena a jeho vliv na světovou a českou teologii - Řeháková, Veronika (Karolinum, 2025)
Čtenář drží v rukou vůbec první pojednání v českém jazyce, jehož primárním předmětem zájmu je dogmatickoteologické dílo velkého německého myslitele 19. století M. J. Scheebena. Monografie se soustředí na dva hlavní cíle: představit dominantní témata Scheebenovy christologicko-soteriologické reflexe a zmapovat recepci odkazu kolínského teologa ze strany české dogmatické teologie. Mimo jiné ukazuje, že Scheeben dodnes inspiruje svým úsilím o propojování dogmatické teologie se spiritualitou a zdůrazňováním cíle křesťanova života v jeho účasti na životě božské Trojice.
Keywords: Religionistika