Pud u Freuda - Kučera, Miloš (Karolinum, 2017)
Monografie představuje úvod do Freudova učení, klade si otázky, jak Freud přemýšlel, na jaký rozpor nebo nedostatek svých předchozích textů reagoval, ale také, jak mohou být další interpretace či resumé jeho díla zavádějící. Vybraná série Freudových děl představuje korpus dat, jímž nás autor chronologicky provází. Obsahová osa knihy je výsledkem určitého předběžného čtení Freuda a programového přístupu k němu. Autor si na základě dosavadní zkušenosti vybírá určité hledisko - hledisko pudu -, který podle názoru autora odlišuje freudismus od ostatních myšlenkových proudů, a k některým bodům - k průběžným prvotním interpretacím - se po dočtení Freudových textů znovu vrací.
Keywords: Psychologie odborná