Maska v proměnách času a kultur - Ebelová, Kateřina (Grada, 2012)
Výpravná publikace s více jak 700 barevnými fotografiemi a kresbami je zaměřena na odborníky i laickou veřejnost se zájmem o masky, výtvarné umění, sběratelství."Rukopis je ve své koncepci jedinečný tím, že spojuje proměny identity člověka jak maskou, líčením a trvalou proměnou skarifikací. Postihuje historické i současné trendy dekorativního i kultovního "maskováníí" člověka v kultuře různých světadílů. V takové podobě nebylo téma dosud nikde zpracováno a je zcela originální.."prof. PhDr. Ludvík Baran, DrSc., DrHc."Předmětem mimořádně dobře zpracované knihy Kateřiny Ebelové je fenomén masek v mezikulturní a historické perspektivě. V současné době neexistuje takto koncipovaná práce, která by zájemcům o fenomén masek umožnila orientovat se v dané problematice.."PhDr. Václav Soukup, CSc.
Keywords: Umění a kultura