Metapragmatické jevy a čeština - Hirschová, Milada (Karolinum, 2025)
Studie navazuje na autorčiny předchozí publikace z oblasti lingvistické pragmatiky (Pragmatika v češtině, Česká věta na rozhraní mezi gramatikou a pragmatikou) a na některé stati zveřejněné v posledních letech. Na parciální metapragmatická témata stručně upozornila závěrečná kapitola Pragmatiky v češtině, současná monografie se této problematice věnuje s velkou důkladností. Z analýzy využitých textů vyplývá, že meta-přístup představuje nejen jiný úhel pohledu na užívání jazyka, ale také umožňuje zasadit dřívější pozorování a rozbory do systematického rámce a zachytit vztahy mezi jevy, v nichž se projevuje reflexe jednotlivých aspektů úzu. Právě prezentaci takového rámce, který různé indikátory metapragmatického povědomí diferencuje a ukazuje jejich interakci, lze považovat za přínos metapragmatického přístupu této publikace. Dokladuje, že metapragmatický přístup není se základními tématy lingvistické pragmatiky v rozporu, naopak je doplňuje.
Keywords: Lingvistika