Poimenika Pastorační služba církve v kontextu tradice a současnosti - Kolář, Pavel (Karolinum, 2024)
Publikace je společným dílem autorů a autorek z akademického prostředí i praxe. Poimeniku představuje jako teologickou reflexi pastorační služby církví lidem v současné pluralitní společnosti. Přehledně ji zasazuje do jednotlivých období historického vývoje a v ekumenické perspektivě prezentuje současná pojetí služby. Zaměřuje se zejména na formy kaplanské služby ve veřejných institucích (zdravotnická zařízení, armáda, vězeňství, sociální služby) a na pastorační práci s vybranými cílovými skupinami lidí. Autory prakticky orientovaných kapitol knihy jsou často kaplani, kaplanky či pastorační pracovníci. Publikace tak nabízí zainteresované odborné veřejnosti i studentům a studentkám teologie nebo sociální, charitativní a diakonické práce základní uvedení do poimeniky jako oboru praktické teologie a nahlédnutí do způsobů, jakými církve v ČR promýšlí a utváří svoji službu v současné české společnosti.
Keywords: Religionistika