Farmaceutická chemie léčiv působících na kardiovaskulární, trávicí a vylučovací systém - Doležal, Martin, a, kol (Karolinum, 2022)
Poslední vydání obdobného textu pocházejícího z autorského kolektivu hradecké farmaceutické fakulty, tj. Farmaceutické chemie léčiv ovlivňujících kardiovaskulární, trávicí a vylučovací systém, vyšlo již v roce 2000. Za uplynulých více než dvacet let došlo ve většině farmakoterapeutických skupin ke značným změnám, autoři se proto snažili popsat nové poznatky, zachytit vývojové trendy v jednotlivých skupinách, a především je zobecnit pomocí studia závislosti mezi chemickou strukturou a účinkem léčiv. Důraz byl kladen na zřetelné logické vztahy mezi jednotlivými léčivy, resp. na jejich podobnost s cílovými mediátory. Pro úplnost je na konci jednotlivých kapitol uveden stručný přehled v praxi používaných léčiv s jejich INN názvy, lékopisnými, chemickými (IUPAC) a chráněnými názvy léčivých přípravků registrovaných v ČR do května 2021. Kniha je primárně určena studentům farmaceutických fakult, může však být užitečnou příručkou pro všechny odborníky, kteří se profesně zabývají moderními farmaky.
Keywords: Farmacie, farmakologie