India in the Eyes of Europeans Conceptualization of Religion in Theology and Oriental Studies - Fárek, Martin (Karolinum, 2021)
Hlavní tezí knihy je tvrzení, že ačkoliv orientalistické či religionistické bádání zdánlivě předkládá nezkreslené, objektivní interpretace indických tradic, ve skutečnosti jde o pokřivené obrazy odkazující především k vlastní evropské kultuře badatelů. Při důkladném zkoumání se ukazuje, nakolik jsou orientalistika i další humanitní obory stále ještě ovlivněny teologickým předporozuměním. Anglické vydání.
Keywords: Religionistika